نکات کاربردی چک و سفته

3.9/5 - (38 امتیاز)
۳.۹/۵ - (۳۸ امتیاز)

چک و سفته در قراردادها نقش پرکاربرد دارند. بنابراین باید نکات کاربردی چک و سفته در تنظیم قراردادها را در نظر بگیریم. در این مقاله نکات حقوقی مهم چک و سفته که هر شخصی باید از آن مطلع باشد را بررسی می کنیم. این نکات عموماً تجربه دعاوی و پرونده هایی است که دیگران درگیر آن بوده اند و چه هزینه ها و وقت هایی که در دادگاه ها تلف کردند و شما در چند دقیقه با خواندن یک مقاله از آن تجربیات مجانی استفاده می کنید !

نکات کاربردی چک و سفته

الف : نکات ماهوی چک و سفته

چک یا سفته

۱- اولین نکته این است که به تفاوت های چک و سفته مسلط باشید تا در تنظیم قرارداد بهترین تصمیم را بگیرید. به طور کلی نمی توان گفت چک یا سفته کدام بهتر است بلکه باید موردی قضاوت کرد. در این مورد به مقاله “تفاوت چک و سفته” در همین سایت مراجعه کنید.

مفقودی چک و سفته

۲- در قرارداد ذکر کنید که چک یا سفته بدل از اصل تعهد به پرداخت ثمن نیست و فروشنده می تواند بر اساس خود قرارداد نیز اقدام به مطالبه ثمن نماید. چرا که ممکن است چک یا سفته مفقود شود و در این صورت اگر بخواهید بر اساس خود قرارداد اقدام نمایید، دادگاه نمی پذیرد و حق شما را منحصر در مطالبه بر اساس خود چک یا سفته می داند.

تعویض چک

۳- تعویض چک مذکور در قرارداد با چک دیگر باید با رعایت تمام جوانب و سنجیدن آثار حقوقی آن انجام شود. مثلاً اگر در قرارداد بابت ثمن معامله چک گرفته اید و شرط کرده اید که اگر چک پاس نشد، حق فسخ داشته باشید، حال اگر این چک را با چک دیگری تعویض کنید، ممکن است در دادگاه برگشت خوردن چک جدید دلیل بر ایجاد حق فسخ برای شما محسوب نشود.

هماهنگی با قرارداد

۴- اگر در معامله خریدار دو نفر است و چک متعلق به یکی از خریداران، حتماً خریدار دیگر هم پشت چک را به عنوان ضامن امضاء کند.

تسویه چک

۵- اگر بابت بدهی چک خود می خواهید به تدریج پول را به دارنده چک پرداخت کنید، در این صورت باید اثبات شود که تمام پرداختی های شما به صورت نقدی و یا کارت به کارت بابت این چک بوده است والا دارنده چک بعد از دریافت تمام این پول ها و علی رغم این که وجداناً و شرعاً وجه چک را دریافت نموده است، چک را در دادگاه اقدام می کند و به احتمال زیاد نمی توانید اثبات کنید که پرداختی های شما بابت چک بوده است. فلذا محکوم به پرداخت وجه چک می شوید و ناچاراً برای استرداد مبالغ پرداختی خود باید دعوای استرداد وجه علیه دارنده چک (دریافت کننده) مطرح کنید.

۶- اگر شخصی که شما چکی از او دارید، زودتر از سررسید چک پول به حساب شما واریز یا کارت به کارت کرده و درخواست استرداد لاشه چک را نموده است، در این صورت شما باید قبل از پس دادن چک، اول بررسی کنید که پول از حساب چه کسی به حساب شما کارت به کارت شده است ؟ صرفاً با دیدن اس ام اس واریز وجه به حسابتان خوشحال نشوید!! چرا که ممکن است پول را شخص دیگری به حساب شما واریز نموده و شما به خیال این که وجه چک را دریافت کرده اید، اصل چک را به صاحب چک پس می دهید ولکن شخص صاحب حسابی که از آن حساب به حساب شما پول واریز شده است، دعوای استرداد وجه علیه شما مطرح می کند!! فلذا برای این که مجبور به متوسل شدن به طرح شکایت کیفری تبانی بین صاحب چک و صاحب حساب نشوید، از همان اول از هویت واریز کننده وجه مطلع و مطمئن شوید.

چک اماره دین

۷- هیچ گاه با چک کشیدن به کسی پول قرض ندهید. چرا که صدور چک به معنی بدهی به دارنده چک است در حالی که شما قصد قرض دادن به گیرنده چک را دارید. بنابراین به حسابش پول را به عنوان قرض واریز یا کارت به کارت کنید.

سلب حق انتقال چک

۸- اگر نمی خواهید تا مدتی طرف مقابل قرارداد، چک را خرج کند (مثلاً به علت احتمال فسخ یا کشف عیب کالا) به خط زدن عبارت چاپی (حواله کرد) در متن چک اکتفا نکنید بلکه در متن چک بنویسید : غیر قابل انتقال به شخص ثالث.

۹- ممکن است شما در یک معامله ادعای تهاتر یا فسخ یا حق حبس (پرداخت نکردن چک تا زمانی که اول فروشنده خانه را تحویل دهد) داشته باشید و نخواهید چک را پاس کنید ولی دارنده چک، چک را خرج می کند و عملاً با این کار شما را در مقابل کار انجام شده قرار می دهد. در این صورت نمی توانید در برابر شخص ثالث (دارنده جدید) به اشکالات و ایرادات معامله استناد کنید مگر این که بتوانید اثبات کنید خرج کردن چک به طور صوری انجام شده و دارنده جدید شرخر و دست نشانده و هم کاسه طرف قرارداد شما است نه یک دارنده با حسن نیت.

وقتی شرخر علیه شما طرح دعوای حقوقی مطالبه وجه چک می نماید، باید یک دعوای مستقل علیه فروشنده به خواسته فسخ قرارداد مطرح کنید و سپس دعوای تقابل علیه شرخر به خواسته استرداد چک و سپس دعوای جلب ثالث در دعوای تقابل علیه فروشنده به خواسته استرداد چک و سپس تقاضای رسیدگی توامان به هر دو دعوای فسخ و استرداد چک. البته بعضی دادگاه ها دعوای تقابل علیه خوانده جدید را هم می پذیرند که در این صورت نیازی به طرح دو دعوا نیست بلکه یک دعوای تقابل علیه خواهان (شرخر) و دارنده قبلی چک کفایت می کند.

نشانه های اثبات شرخر بودن خواهان دعوای مطالبه وجه چک :

  • عدم طرح دعوا علیه کسی که از او چک را گرفته است. یعنی فقط علیه صادرکننده شکایت کرده است. در صورتی که هر طلبکار متعارف و واقعی علیه دست قبلی (ظهرنویس) نیز شکایت می کند.
  • عدم وجود معامله بین شاکی (شرخر) و ظهر نویس (دست قبلی).
  • عدم تناسب شخصیت شاکی با مبلغ چک در مبالغ بالا. مثلاً چک ۵۰۰ میلیونی توسط فرد معتاد یا بیکار طرح دعوا شده است.
  • امضاء نکردن انتقال دهنده در ظهر چک در وجه حامل. چرا که هر چند چک در وجه حامل با قبض و اقباض منتقل می شود ولی طلبکار با حسن نیت حتی چک در وجه حامل را هم از انتقال دهنده می خواهد پشت آن را امضاء کند.
  • انتقال چک بعد از برگشت خوردن آن. یعنی بعد از صدور گواهی عدم پرداخت، چک را به شخص دیگری پشت نویسی و منتقل کند. انتقال گیرنده در این حالت در اکثر مواقع شرخر است چرا که هیچ طلبکار متعارف و واقعی، چک مُرده را قبول نمی کند. به همین خاطر ماده ۱۱ قانون صدور چک به چنین فردی اجازه طرح شکایت کیفری نداده است و قانونگذار به چنین فردی بدبین است. خب همین ملاک در دعاوی حقوقی هم وجود دارد و خواهان دعوای چنین چکی دارنده با حسن نیت نیست. البته انتقال چک بعد از برگشت خوردن آن در هر صورت انتقال تجاری نیست و فی نفسه ایراد دارد و نهایتاً انتقال مدنی است حتی اگر انتقال گیرنده آن طلبکار واقعی و با حسن نیت باشد.
  • گاهی شرخر ناخودآگاه آدرس خود را در زمان پشت نویسی چک و یا در متن دادخواست همان آدرس انتقال دهنده قید می کند.

چک یا سفته ضمانت

۱۰- نکات مهمی که در رابطه با چک تضمین یا چک ضمانت حسن انجام کار در قراردادها باید در نظر داشته باشید :

اولاً : مشخص کنید که چک تضمین یا حسن انجام کار بدل از انجام اصل تعهد و آن کار هست یا نیست. مثلاً هم وجه چک ضمانت اخذ جواز ساخت را می توانید بخواهید و هم الزام سازنده به خود اخذ جواز ساخت.

ثانیاً : مشخص کنید که چک تضمین با خسارت روزانه تاخیر در انجام تعهد قابل جمع است یا نیست.

ثالثاً : اگر شما چک تضمین یا ضمانت حسن انجام کار را صادر کرده اید، می توانید با یک شرط در قرارداد، بار اثبات را برعکس کنید. یعنی شرط کنید که وقتی کارفرما (متعهد له) می تواند بر روی چک اقدام کند که تخلف متعهد را با دلایل موجه اثبات نماید. در صورتی که اگر این شرط نشود، در حالت استاندارد، بار اثبات حسن انجام تعهد به عهده خود متعهد است. چرا که اصل بر عدم انجام تعهد است و فقط دارنده چک کافی است که ادعای تخلف نماید و نیازی به اثبات تخلف ندارد.

رابعاً : حتماً در چک تضمین بنویسید (غیر قابل انتقال به شخص ثالث) تا فقط خود طرف قرارداد بتواند اقدام کند و شما بتوانید در برابر او حسن انجام تعهد خود را اثبات و دعوای استرداد چک مطرح کنید والا اگر چک تضمین را خرج کند، در برابر شخص ثالث نمی توانید به حسن انجام تعهد خود استناد و تقاضای استرداد چک را کنید. چرا که ارتباطی به شخص ثالث ندارد.

خامساً : چک تضمین در رویه اکثر دادگاه ها چک امانی تلقی نمی شود. فلذا اگر طرف مقابل بر خلاف قرارداد چک تضمین را برگشت بزند و اجرا بگذارد، خیلی امیدی به اخذ حکم کیفری خیانت در امانت نیست.

سادساً : در تمام قراردادها می نویسند بابت تضمین حسن انجام تعهدات در حالی که باید به صراحت مشخص شود که تضمین انجام کدام تعهد؟! چرا که کلی گویی در این مورد موجب می شود که مثلاً کوچکترین تخلف از قرارداد مجوز وصول چک تضمین باشد که معقول نیست.

۱۱- در تنظیم قرارداد برای استرداد چک ضمانت اجرا تعیین کنید. مثلاً اگر قرارداد فسخ یا باطل شد، فروشنده باید لاشه چک های ثمن را ظرف سه روز مسترد نماید والا روزانه مبلغ فلان ریال خسارت تاخیر در انجام تعهد دریافت می گردد.

ب : نکات شکلی چک و سفته

۱۲- از چک خود کپی بگیرید و در نسخه کپی چک، رسید دریافت چک را از گیرنده چک بگیرید و حتی الامکان از او بخواهید که تاریخ را نیز درج کند تا هم تحویل چک و هم موعددار بودن چک در دادگاه قابل اثبات باشد.

۱۳- اگر به راستی و درستی شخصیت صادرکننده چک شک دارید، می توانید از او بخواهید که در کپی چک اثر انگشت خود را بزند تا بعداً در دادگاه نتواند صدور چک از ناحیه خود را انکار نماید. چرا که درج اثر انگشت در اصل چک مرسوم نیست و ممکن است بانک ایراد بگیرد. اخذ اثر انگشت در کپی چک به این خاطر است که صاحب حساب ممکن است با سوء نیت امضای اصلی خود را در متن چک درج نکند و شما از این موضوع بی اطلاع باشید.

۱۴- چک خط خورده و چک از قبل نوشته شده و چک از قبل امضاء شده حتی الامکان نگیرید و چک در حضور شما پر و امضاء شود. چرا که ممکن است با اطلاع و تبانی صاحب حساب، چک را شخص دیگری نوشته و امضا کرده باشد تا بعداً صاحب حساب چک در دادگاه به راحتی بتواند ادعای جعل امضاء نماید.

۱۵- یکی از اختلافات مهم چک در دادگاه ها، بحث چک سفید امضاء است. در مواردی صادرکننده چک امضای خود را قبول دارد لکن ادعای سفید امضاء بودن چک را می کند یعنی اول چک امضاء شده و بعداً متن آن (تاریخ و وجه و بابت) پر شده است.

قاعده این است که چک سفید امضاء فی نفسه معتبر و صحیح است. چرا که صادرکننده با سفید امضاء کردن چک، اختیار پر کردن متن چک را به دارنده داده است. لکن اگر دارنده از حدود اختیارش در قرارداد و یا بنای مقرر تجاوز کند، سوء استفاده و خیانت در امانت محسوب می شود و در نتیجه وجه چک قابل مطالبه نیست.

در اختلافات چک سفید امضاء این بحث مطرح می شود که آیا دادگاه حقوقی می تواند به موضوع تجاوز از اختیار رسیدگی کند و یا لاجرم باید شکایت کیفری طبق ماده ۶۷۳ و ۶۷۴ قانون مجازات اسلامی مطرح کرد؟ و دیگر این که بار اثبات به عهده کیست؟  یعنی آیا صادرکننده چک باید تجاوز دارنده از حدود امانت و اختیار را اثبات کند و یا دارنده چک (پر کننده) باید رعایت امانت را اثبات کند؟

فلذا برای پیشگیری از این اختلافات، اگر چک سفید امضاء صادر یا دریافت می کنید، باید سقف و حدود اختیار را در قرارداد قید کنید که مشکلی پیش نیاید.

نکته مهم دیگر این است که در مواردی صادرکننده چک دسیسه چینی می کند و چک را به نحوی می نویسد که سفید امضاء جلوه داده شود. مثلاً اول امضای بزرگ زده باشد و بعد از آن متن چک را طوری نوشته که کمی از نوشته ی متن چک روی امضای چک بیفتد تا بعداً در دادگاه ادعای سفید امضاء بودن مطرح کند. باید مواظب چنین کلک هایی باشیم. همچنین می توان برعکس عمل کرد و برای جلوگیری از ادعای سفید امضاء بودن، از صادرکننده خواست که کمی از امضایش روی نوشته بیفتد.

۱۶- انکار امضای چک و یا ادعای جعل امضای چک از ناحیه صادرکننده موضوع مهم و شایع در دعاوی چک است که در این خصوص به مقاله اینجانب تحت عنوان “آیا امضای چک قابل انکار است” در همین سایت رجوع نمایید.

۱۷- اگر صادرکننده در دادگاه حقوقی ادعای جعل امضاء مطرح نمود، جعل امضای چک ملازمه با سرقت یا خیانت در امانت یا کلاهبرداری دارد. در این صورت دفاع کنید که چرا صادرکننده در همان زمان شکایت کیفری سرقت یا خیانت در امانت یا کلاهبرداری مطرح ننموده است؟؟ یقیناً کسی که امضایش جعل شده، پیگیر کار خود است و شکایت سرقت یا خیانت در امانت یا کلاهبرداری را نیز همراه با ادعای جعل مطرح می کند نه این که بگذارد و بگذرد و تازه در دادگاه حقوقی در برابر دعوای دارنده چک صرفاً یک جمله بگوید امضای من جعلی است!! اگر ادعای جعل دارد لزوماً باید سرقت یا خیانت در امانت یا کلاهبرداری را نیز اثبات کند.

۱۸- اگر چک را از ظهرنویس می گیرید، حتی الامکان از رضایت صاحب حساب چک مطمئن شوید. چرا که ممکن است چک امانی یا مسروقه باشد. حتی گاهی ممکن است بین صادرکننده و شخصی که شما چک را از او گرفته اید (دارنده اول و ظهرنویس) شکایت صوری خیانت در امانت نسبت به چک مطرح باشد تا صادرکننده بتواند به استناد حکم کیفری، در برابر شما از مسئولیت مبرا شود. در این صورت اگر حکم کیفری صادر شده باشد، شما در مقابل کار انجام شده قرار گرفته اید!! و نمی توانید به آن حکم کیفری اعتراض ثالث نمایید.

۱۹- می توانید در ذیل امضای خود در چک، تاریخ صدور را درج کنید تا موعددار بودن چک به راحتی قابل اثبات باشد ولی ممکن است طرف مقابل از شما نپذیرد. البته با بانک نیز هماهنگ کنید که نقص امضاء نگیرد.

۲۰- وقتی چک را از صادرکننده می گیرید، چند بار مندرجات آن را با وسواس بررسی کنید تا اشتباهی در مبلغ و تاریخ عددی و حروفی و ریال و تومان و نقطه ها نباشد.

۲۱- وقتی حکم دادگاه به نفع شما در خصوص چک صادر می شود، چند بار حکم دادگاه را با مشخصات و شماره و مبلغ چک تطابق دهید تا اگر در رای دادگاه اشکال تایپی وجود داشته باشد، بلافاصله تقاضای صدور رای اصلاحی کنید. در خیلی موارد طرف خوشحال که حکم به نفعش صادر شده، تازه در مرحله اجرای احکام متوجه شده است که یک صفر یا نقطه در رای تایپ نشده و دوباره از اول مجبور به درخواست رای اصلاحی و ابلاغ و تجدیدنظر و اجراییه شده است!! یعنی دو سال عقب افتادن فقط بخاطر تایپ نشدن یک صفر در رای و دقت نکردن در همان زمان ابلاغ رای.

سوالات متداول
  • keyboard_arrow_down آیا چک تضمین امانی است ؟
    خیر، در رویه ی قضایی از مقررات خیانت در امانت نمیتوان در مورد چک تضمین استفاده کرد.
  • keyboard_arrow_down آیا چک تضمین قابل انتقال است ؟
    بله، و ایرادات مربوط به عدم تخلف صادر کننده ی چک در مقابل دارنده قابل استناد نیست، مگر با رعایت مواردی که در این مقاله توضیح داده شده است.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

123 دیدگاه در “نکات کاربردی چک و سفته
  • ۱۴۰۰-۰۳-۰۵ at ۹:۵۷ بعد از ظهر
    Permalink

    سلام بسیارعالی

    Reply
    • ۱۴۰۰-۰۳-۰۶ at ۶:۴۴ قبل از ظهر
      Permalink

      سلام؛
      ممنون از نظرتون . تشکر

      Reply
  • ۱۴۰۰-۰۲-۲۴ at ۱۲:۳۹ بعد از ظهر
    Permalink

    سلام یک فقره چک ۸۰۰ میلیونی با سرسرسید ۶ ماهه دادم به یه اشنا که مشکلشو حل کنه که دو ماه ازش میگذره حالا میگه چک رو خرج کرده اما قبل از سررسید بدهیشو میده وچک من رو پس میگیره چطوری ازش رسید بگیرم که اگه قبل از سررسید چک رو پس نداد گرفتار نشم
    در ضمن چک متعلق به خودم نیست و سفید امضا از یکی از دوستان گرفتم که از روی اعتبار به بنده دادن و بنده متن چک رو پر کردم و ارتباطی با نفر اول ندارند خواستم خیر کنم نگرانم شرش هم گریبانه خودم رو بگیره هم صاحب چک رو
    گفتم باید رسید جدید بدی وحاضره فقط متنش چی باشه

    Reply
    • ۱۴۰۰-۰۲-۲۴ at ۲:۰۳ بعد از ظهر
      Permalink

      با سلام؛
      هر رسیدی بگیرید در هر حال شما و صاحب حساب چک، در برابر دارنده چک مسئول هستید. حالا مثلاً می توانید تعهد بگیرید که صدور این چک به معنی ادای دین نبوده بلکه فی الواقع ضمانت آقای … بوده و اگر چک برگشت خورد، ایشان علاوه بر مبلغ چک و خسارت تاخیر تادیه آن، فلان مبلغ هم باید بابت خسارت بی اعتبار کردن صاحب حساب چک در بازار باید به شما پرداخت نماید و یک نفر هم باید ضامن تضامنی تعهد این شخص در این تعهدنامه شود. ضمناً یک داور معتمد خودتان هم تعیین کنید که اگر بازی درآورد، سریع محکومش کند والا چند سال در دادگاه هستید.

      Reply
  • ۱۳۹۹-۱۲-۲۷ at ۷:۵۵ بعد از ظهر
    Permalink

    سلام وقتتون بخیر
    بنده برای ضمانت کار به شرکتی ۵ فقره سفته ی دو میلیونی و یک بیست میلیونی دادم که در ان تاریخ و مبلغ ذکر نکردم و رسید و قراردادی برای اثبات ضمانی بودن ندارم . حالا سفته ها رو داده به شرخر و داخلش تاریخ و مبلغ نوشتن و توی سفته ای که سقف دو میلیونی داره مبلغ بیست میلیون نوشتن و اجرا گذاشتن ،میخواستم اولا درمورد مبلغی که نوشتن ببینم معتبره یا خیر ، ثانیا چجوری میتونم اثبات کنم که من هیچ دینی در قبال پرداخت سفته ندارم و اصلا دلیلی نداره به کسی که نمیشناسم سفته ای داده باشم ؟

    Reply
    • ۱۳۹۹-۱۲-۲۸ at ۴:۱۸ بعد از ظهر
      Permalink

      با سلام؛
      باید دعوای استرداد سفته علیه دارنده اولیه و دارنده دوم مطرح و اثبات نمایید که اولاً سفته سفید تاریخ و سفید امضاء و بابت تضمین بوده که تخلف ننموده اید تا سفته قابل اقدام باشد و با اتمام مدت همکاری باید مسترد گردد و ثانیاً سوء نیت و شرخر بودن دارنده فعلی را نیز باید اثبات نمایید.

      Reply
  • ۱۳۹۹-۱۲-۲۷ at ۱۲:۰۲ بعد از ظهر
    Permalink

    سلام زمینی خریدیم و شرط فسخ پاس نشدن چک بود حساب چک تو تاریخ سر رسید کامل بوده ولی بعد ۸ روز کسری داشته و بعد یک ساعت دوباره حساب کامل شده فروشنده ادعای فسخ کرده ایا راهی برای عدم فسخ هست؟
    ضمن اینکه نصف پول زمین پرداخت کردیم

    Reply
    • ۱۳۹۹-۱۲-۲۷ at ۴:۰۶ بعد از ظهر
      Permalink

      با سلام؛
      اگر در همان ساعت چک برگشت خورده باشد، به نظر شرط فسخ محقق است. معذلک برای اظهار نظر نهایی باید متن شرط فسخ دقیقاً بررسی شود.

      Reply
  • ۱۳۹۹-۱۱-۱۵ at ۶:۱۸ بعد از ظهر
    Permalink

    سلام
    وقتتون بخیر
    من توی یه شرکتی به عنوان نیروی کار استخدام شدم
    اما هیچ قرار داد کتبی نوشته نشده ولی سفته از من گزفته .الانم از اون شرکت اومدم بیرون ولی سفته هامو نمیده .اگر به اجرا بزاره برام مشکل ساز میشه یا ن ؟
    ضمنا شرکتش هم ثبت نشده .
    ممنون میشم زودتر جوابمو بدین .

    Reply
    • ۱۳۹۹-۱۱-۱۶ at ۸:۱۱ بعد از ظهر
      Permalink

      سلام
      فعلاً علی الحساب یک اظهارنامه استرداد سفته امانی بفرستید البته اگر امضای خود را قبول دارید.

      Reply
  • ۱۳۹۸-۰۵-۱۹ at ۴:۴۰ قبل از ظهر
    Permalink

    با سلام و احترام
    ضمن تشکر و سپاس و قدردانی از زحمات شما عزیزان، پیشنهاد میکنم در خصوص قانون پیش فروش ساختمان نیز مطالب خوبی مانند این مطلب، بنویسید.
    خداوند به شما اجر نیکو دهد

    Reply
    • ۱۳۹۸-۰۵-۲۷ at ۱۰:۳۳ قبل از ظهر
      Permalink

      سلام
      تشکر
      ممنون از پیشنهاد شما.

      Reply
  • ۱۳۹۷-۱۰-۲۸ at ۳:۱۰ بعد از ظهر
    Permalink

    باسلام وعرض ادب من یک قرارداد کارتنظیم کردیم برای وصول مطالبات مبلغ صد میلیون تومن سفته گرفتند که درقراردادقیدشد بابت وثیقه وتعد انجام کار آیا درصورت اجرای سفته من میتوانم بااین قرارداد مانع از اجرای سفته شوم باتشکر

    Reply
    • ۱۳۹۷-۱۰-۲۸ at ۷:۰۱ بعد از ظهر
      Permalink

      با سلام
      مشخص است که اگر وصول سفته طبق قرارداد باشد که قابل اقدام باشد و اگر بر خلاف قرارداد باشد خیر البته اگر به شخص ثالث منتقل و خرج کنند کار شما دشوار می گردد.

      Reply
  • ۱۳۹۷-۰۵-۲۴ at ۳:۲۸ بعد از ظهر
    Permalink

    با سلام, آیا خود چک در امور اجاره دلیل بر انجام اجاره هست؟ بدین صورت که اگر چک تحویل موجر شود اما در نهایت منجر به تنظیم سند رسمی جهت اجاره نشود و ملک هم مورد استفاده مستاجر واقع نشود و دارنده هم چکها را اجرا گذارد, و پس از اقامه دعوا خیانت در امانت آیا دارنده میتواند به نوشته روی چک مبنی بر اینکه(چک به جهت اجاره میباشد) اشاره کند و عقد اجاره را بین خود اثبات کند؟برای مطالعه در این زمینه به چه منبعی میتوان رجوع کرد؟

    Reply
    • ۱۳۹۷-۰۵-۲۸ at ۲:۳۱ بعد از ظهر
      Permalink

      با سلام؛
      بله میتواند حداقل به عنوان یک اماره و نشانه بر اثبات عقد اجاره باشد و در کنار سایر امارات قضایی برای قاضی علم حاصل نماید.

      Reply
  • ۱۳۹۷-۰۴-۱۸ at ۶:۰۰ بعد از ظهر
    Permalink

    با سلام و خسته نباشید
    من قصد مشارکت در یک کاری را دارم که سرمایه از من و کار از دیگری است و باید قرداد مضاربه بسته بشه
    چه نکاتی باید در اینجور قراردادها رعایت بشه ؟
    گرفتن چک و سفته باید به چ شکلی باشه که تضمین بازگشت سرمایه باشه و مشکلی پیش نیاد

    Reply
    • ۱۳۹۷-۰۴-۲۳ at ۳:۱۶ بعد از ظهر
      Permalink

      سلام؛
      مهم ترین بحث در قرارداد شما این که مشارکت مدنی است و یا فقط مضاربه است. باید دقیقاً مشخص بشه و یک قرارداد محکم تنظیم کنید. صرف چک و سفته گرفتن بدون قرارداد محکم فایده ندارد.

      Reply
  • ۱۳۹۷-۰۳-۲۰ at ۸:۰۳ قبل از ظهر
    Permalink

    سلام من یک فقره چک بابت خرید خودرو دادم که پس از چندی باحضور شاهدین معامله فسخ شده ولی چک پس نگرفتیم وایشان بر روی چک اقدام نموده اند لطفا راهنمای کنید

    Reply
    • ۱۳۹۷-۰۳-۲۲ at ۲:۴۷ بعد از ظهر
      Permalink

      با سلام؛
      بعد از فسخ قرارداد، چک ثمن امانت نزد فروشنده محسوب می شود و اقدام به وصول آن توسط فروشنده جرم خیانت در امانت است.

      Reply
  • ۱۳۹۶-۰۹-۲۹ at ۷:۳۸ بعد از ظهر
    Permalink

    سلام خیلی عالی بود وجود وکلا متعهد و متخصص چون شما مایه دلگرمی است موی باشید

    Reply
  • ۱۳۹۶-۰۸-۲۱ at ۴:۲۲ بعد از ظهر
    Permalink

    سلام .ممنون از سایت مفیدتون
    یه سوال داشتم ماداریم یه خونه میخریم که چون هنوز سند ش حاضر نیست نمیتونیم وام رو دریافت کنیم وبرای اینکه بتونیم ملک خونه باشیم؛تصمیم داریم ابتدا کل پول خونه روبه فروشنده بدیم و بعد که سند حاضرشدو وام به فروشنده تعلق گرفت وجه اضافه رو ازش پس بگیریم؛چه تضمین راحت و ساده ای میتونیم برای پرداخت وجه وام از فروشنده بگیریم؟

    Reply
    • ۱۳۹۶-۰۸-۲۳ at ۲:۵۶ بعد از ظهر
      Permalink

      با سلام؛
      باید یک قرارداد محکم بنویسید. یک فرد معتبر هم متضامناً مسئول و متعهد به اجرای تعهد فروشنده گردد.

      Reply
  • ۱۳۹۶-۰۸-۰۷ at ۳:۰۰ بعد از ظهر
    Permalink

    با سلام
    من میخوام با شخصی غریبه در شهر ایشون که با ما فاصله زیادی داره ، شراکت کنم و شرکت بزنیم ( به صورت ۵۰-۵۰ ) و ایشون گفته برای ضمانت پولی که بهش میدم ، ماشین آلات رو به نام من میکنه . به نظرتون قبول این ضمانت منطقیه ؟ چیکار باید بکنم ؟

    Reply
    • ۱۳۹۶-۰۸-۰۹ at ۸:۳۶ بعد از ظهر
      Permalink

      با سلام؛
      به این نحو خیر. در واقع ماشین آلات باید یکی از تضامین شما باشه و حق شما رو منحصر به تملک ماشین آلات نکنه.

      Reply
      • ۱۳۹۶-۰۸-۱۱ at ۷:۵۰ قبل از ظهر
        Permalink

        با تشکر از پاسختون
        به نظرتون باید چه تضامینی از شریکم بگیرم

        Reply
        • ۱۳۹۶-۰۸-۱۱ at ۳:۲۲ بعد از ظهر
          Permalink

          یک نفر فرد معتبر نیز ضامن تضامنی تعهداتش بشه. علاوه بر اینکه ماشین آلات رو به عنوان وثیقه دارید، قید نمایید که این تضامین مانع از حق مراجعه طلبکار به سایر اموال بدهکار نمی گردد.

          Reply
  • ۱۳۹۶-۰۸-۰۷ at ۷:۰۱ قبل از ظهر
    Permalink

    با سلام و تشکر بسیار از مطالب آموزنده جنابعالی:
    من ضامن وام ۹ میلیون تومانی دوستم در یک موسسه شدم و چک ۱۵ میلیون تومانی بابت ضمانت اصل و سود از من نیز گرفتند با ندادن اقساط چک را برگشت زده و از حقوق ماهانه من به اندازه ۱۵ میلیون کسر به اجرای احکام دادگاه واریز شده است موسسه چک برگشت خورده را عودت نمیدهد و مدعی است هنوز وام تسویه کامل نشده است و بیش از ۱۲ میلیون دیگر مطالبه میکند .برای گرفتن چک ضمانت برگشت خورده که تماماً از حقوقم کسر شده چه مسیری بابت طی کنم.

    Reply
    • ۱۳۹۶-۰۸-۰۹ at ۸:۴۹ بعد از ظهر
      Permalink

      با سلام؛
      ابتدا اظهارنامه استرداد چک ارسال نمایید و سپس دعوای استرداد چک مطرح کنید.

      Reply
  • ۱۳۹۶-۰۸-۰۳ at ۸:۵۶ بعد از ظهر
    Permalink

    با سلام.بنده یک وامی میخواهم بگیرم به مبلغ ۱۵ تومان.کسی که میخواهد ضامن بنده بشود میگویید که ۲۰ تومان سفته باید به من بدی!میخواستم بدونم که سفته رو چه جوری باید بنویسم که بعدا برایم مشکلی پیش نیاید؟ا

    Reply
    • ۱۳۹۶-۰۸-۰۶ at ۱۱:۰۳ قبل از ظهر
      Permalink

      با سلام؛
      اگر اصولی می خواهید کار کنید باید یک (قرارداد ضمان) بین خودتون بنویسید. صرف نوشتن جملاتی در سفته کافی نیست. در هر صورت باید حواله کرد آن خط بخورد و غیر قابل انتقال به غیر را هم در آن بنوسید.

      Reply
  • ۱۳۹۶-۰۸-۰۱ at ۱:۱۶ بعد از ظهر
    Permalink

    ضمن عرض سلام و تشکر .مطالب شمارو خوندم و مفید بود برام.تشکر میکنم.
    سوالی دارم.بنده در یک شرکت هواپیمایی کار میکنم که در ابتدا یک سفته پنج میلیون تومانی بابت حسن انجام وظیف از ما خواستن و حالا که میخوان مارو کلاس تایپ هواپیما بفرستند دوباره سی و پنج میلیون دیگه از ما سفته میخوان و این در واقع به قول خودشون برا اینه که شما نرید شرکت دیگه ای کار کنید و این در حالیه که پول کلاس تایپ الان کلا پنج میلیون تومنه و بابت این سفته هیچ رسید و قراردادی به ما نمیدن و مارو مجبور میکنن که در تاریخ سر رسید بنویسیم عندالمطالبه.حالا تکلیف ما چیه ؟ ایا راهی هست که روی سفته چیزی بنویسیم یا کاری بکنیم اینل نتونن از ما بابت کلاس پنج میلیونی سی و پنج میلیون بگیرن .لطفا راهنماییم کنید.ممنون

    Reply
    • ۱۳۹۶-۰۸-۰۱ at ۳:۰۲ بعد از ظهر
      Permalink

      با سلام؛
      همانگونه که در مقاله نوشتم حداقل کار این است که عبارت حواله کرد خط بخورد و روی سفته بنویسید غیر قابل انتقال به ثالث و حداقل باید روی کپی سفته رسید کنند که دریافت کردند.

      Reply
      • ۱۳۹۶-۰۸-۰۳ at ۴:۴۳ قبل از ظهر
        Permalink

        بسیار سپاسگذارم.

        Reply
        • ۱۳۹۶-۰۸-۰۳ at ۳:۳۱ بعد از ظهر
          Permalink

          با سلام؛
          خواهش میکنم.

          Reply
  • ۱۳۹۶-۰۷-۲۶ at ۵:۳۴ قبل از ظهر
    Permalink

    بسیار عالی
    درود بر شما

    Reply
    • ۱۳۹۶-۰۷-۲۹ at ۱۱:۰۳ قبل از ظهر
      Permalink

      با سلام؛
      خیلی ممنون.

      Reply
  • ۱۳۹۶-۰۷-۲۰ at ۷:۳۳ بعد از ظهر
    Permalink

    سلام
    قصد فروش تعدادی شترمرغ به فردی را دارم.
    قرار گذاشتیم قراردادی یک ساله تهیه و چکی یک ساله به مبلغ قیمت شترمرغ ها از وی دریافت کنم.
    چند سوال دارم:
    ۱-آیا اعتباری به این گونه چک ها هست؟ اگر پاس نشد چه باید کرد؟
    ۲- آیا تهیه قرارداد با امضای دو طرف کافی است؟
    ۳-برای اطمینان از عدم ایجاد مشکل در قرارداد چه پیشنهادی می فرمایید.
    صمیمانه از شما سپاسگزارم

    Reply
    • ۱۳۹۶-۰۷-۲۱ at ۱:۰۷ بعد از ظهر
      Permalink

      با سلام
      اگر چک پاس نشد باید راه دشوار و طولانی دادگستری رو پیش گرفت. بنابراین پیشنهاد من این است که یک قرارداد حقوقی محکم فروش تنظیم نمایید تا ریسک کار به حداقل برسد.

      Reply
  • ۱۳۹۶-۰۳-۲۵ at ۱۱:۰۲ قبل از ظهر
    Permalink

    با عرض سلام وخسته نباشید بنده میخوام با یکی شریک بشم وسرمایه از منه یعنی در اختیارش میزارم و فروشندگی و گرفتن پول نقدو چک از مشتری از اونه و اون در عوض سرمایه من برای ضمانت پول من به من آیا چک بده یا سفته بعدشم هزینه نوشتن قرارداد چقدر میشه اگه زحمتشو بکشین با تشکر.

    Reply
    • ۱۳۹۶-۰۳-۲۶ at ۱۰:۵۴ قبل از ظهر
      Permalink

      با سلام
      باید یک قرارداد مشارکت مدنی و یا قرارداد مضاربه و سرمایه گذاری حسب مورد آن تنظیم شود.

      Reply
  • ۱۳۹۶-۰۲-۱۰ at ۸:۴۶ قبل از ظهر
    Permalink

    درود بر جناب خسروی و ممنون از توضیحات بسیار خوبتون. چکی حامل و بدون تاریخ را برای تضمین پرداخت چند فقره چک خرد به شخص الف دادم که اونم چک مزبور را به ثالث انتقال و در نهایت منجر به صدور اجرائیه و پرداخت محکوم به شد. حال شخص الف نسبت به دریافت وجه چک های خرد هم اقدام کرده و النهایه موفق به دریافت وجه اون چک ها هم شده است. آیا ممکنه که با استشهادیه ثابت نمود که چک درشت منتقل شده بابت تضمین بوده و شخص الف به اندازه ای متضرر نشده که جک درشت را منتقل و وجه اون را دریافت کرده است.

    Reply
    • ۱۳۹۶-۰۲-۱۲ at ۴:۲۰ قبل از ظهر
      Permalink

      با سلام
      اگر بتوانید تضمینی بودن چک را اثبات کنید با توجه به وصول چک های اصلی و خسارت تاخیر تایه آن ها ، پرداخت چک تضمین وجاهت نداشته چون خسارت برگشت خوردن چک های اصلی طبق شاخص بانک مرکزی باید محاسبه شود نه بیشتر البته نظر مخالف هم وجود دارد.

      Reply
  • ۱۳۹۵-۱۱-۲۷ at ۵:۱۱ بعد از ظهر
    Permalink

    سلام شب بخیر . ممنون از مطالب بسیار مفیدی که در سایت قرار داده اید . یک سوال از حضور شما دارم ،در حال انجام خرید یک ملک هستم و قرار است ۶۰ درصد قیمت آن را به هنگام تنظیم بیع نامه به وکیل فروشنده پرداخت نمایم (فروشنده خارج از کشور است ) آیا می توانم برای حصول اطمینان و بالابردن ضریب اعتماد درخواست چک تضمنی به همان مبلغ از وکیل فروشنده کرده و در نزد مشاور املاک تا زمان انتقال سند قرار بگیرد اگر این کار عملی چک چگونه نوشته شود؟ ممنون از راهنمایی شما

    Reply
    • ۱۳۹۵-۱۱-۲۸ at ۹:۰۹ قبل از ظهر
      Permalink

      با سلام؛
      مهمترین شرطی که باید در قرارداد درج کنید این که :
      ۱/ وکیل ضامن تضامنی کلیه تعهدات موکل خود و خسارات قرارداد است.
      ۲/ وکیل صحت و نفوذ عقد از هر حیث و جهت از جمله حیات موکل و اعتبار وکالتنامه و حدود اختیارات و مصلحت موکل و عدم تصرف خود موکل و … را تضمین می نماید و همین طور مالکیت بلامعارض موکل خود را در غیر این موارد متضامنا با موکل خود علاوه بر استرداد ثمن به نرخ روز مکلف به پرداخت مثلا حداقل ۵۰۰ میلیون تومان خسارت کشف فساد کلی یا جزئی عقد است.
      یک چک به مبلغ …. ریال برای حسن انجام تعهدات و خسارات قراردادی از شخص وکیل هم بگیرید نه این که چک به میزان پیش پرداخت چون این طور تفسیر میشود که گویی به معنی فسخ شدن قرارداد است که برعکس به ضرر شما می شود.

      Reply
  • ۱۳۹۵-۱۱-۲۷ at ۹:۵۶ قبل از ظهر
    Permalink

    سلام.سپاس از راهنماییتون.

    Reply
    • ۱۳۹۵-۱۱-۲۸ at ۹:۰۹ قبل از ظهر
      Permalink

      خواهش میکنم…

      Reply
  • ۱۳۹۵-۱۱-۲۶ at ۲:۵۶ بعد از ظهر
    Permalink

    جناب وکیل مطالب بسیار اموزنده بود

    Reply
    • ۱۳۹۵-۱۱-۲۶ at ۸:۰۴ بعد از ظهر
      Permalink

      سلام
      تشکر و سپاس از شما کاربر گرامی.

      Reply
  • ۱۳۹۵-۱۱-۲۶ at ۲:۵۵ بعد از ظهر
    Permalink

    بسیار اموزنده بود

    Reply
    • ۱۳۹۵-۱۱-۲۶ at ۸:۰۵ بعد از ظهر
      Permalink

      سلام
      تشکر مجدد

      Reply
  • ۱۳۹۵-۱۱-۲۳ at ۴:۳۰ بعد از ظهر
    Permalink

    با سلام، بنده یک خودروی سواری در اختیار راننده گذاشتم تا در قبال کار بر روی آن مبلغی را ماهانه به من پرداخت کند. یک چک تضمین با پشتنویسی ضامن و یک قرارداد تک نسخه هم تکمیل شد. اما حالا راننده از پرداخت مبلغ اجاره طفره میرود و در مورد خساراتی هم که گاها به ماشین وارد میشود مسئولیت کامل آنرا به عهده نمیگیرد(علی رغم اینکه کلیه جزییات در قرارداد آمده). آیا می توان چک را به اجرا گذاشت و اقدام کیفری کرد (روی چک بابت تضمین قید نشده، البته در قرارداد قید شده که آنهم یک نسخه و نزد خودم میباشد). در صورتی که شکایت حقوقی کنم چقدر زمان میبرد تا به نتیجه برسد؟آیا قرارداد تک نسخه مزیتی دارد؟ چه مشکلات دیگری ممکن است در آینده پیش آید و برای جلوگیری از این مشکلات چه می توان کرد؟ با تشکر فراوان از لطف شما

    Reply
    • ۱۳۹۵-۱۱-۲۴ at ۸:۰۲ بعد از ظهر
      Permalink

      با سلام
      شکایت کیفری در نهایت به نتیجه نمی رسد. از طریق حقوقی اقدام کنید. انکار قرارداد ماجراجویی است.

      Reply
  • ۱۳۹۵-۱۱-۰۹ at ۱۱:۲۴ قبل از ظهر
    Permalink

    با سلام
    در بعضی شرکتها که بابت مطالبات میخواهیم چک دریافت کنیم چند رسید بابت یک فقره چک میخواهند امضا بگیرند. آیا امضا کردن چند برگ رسید بابت یک فقر چک عادی هست یا قانونا باید به ازای هر چک یک رسید امضا کرد ؟
    با تشکر

    Reply
    • ۱۳۹۵-۱۱-۱۰ at ۳:۵۵ بعد از ظهر
      Permalink

      با سلام
      متعارف نیست ولی منع قانونی هم ندارد.

      Reply
  • ۱۳۹۵-۱۱-۰۳ at ۷:۰۰ بعد از ظهر
    Permalink

    یعنی خدا پدر و مادر شمارو بیامرزه … چقد واضح و درست توضیح دادید

    دست مریزاد …. خدا بهت خیر بده جناب وکیل … استفاده کردیم از مطلب ت …

    Reply
    • ۱۳۹۵-۱۱-۰۴ at ۲:۴۸ بعد از ظهر
      Permalink

      سلام
      تشکر و سپاس

      Reply
  • ۱۳۹۵-۱۱-۰۳ at ۱:۴۱ بعد از ظهر
    Permalink

    سلام
    دو سوال داشتم لطفا راهنمایی کنید
    ۱- (تا اونجایی که اطلاع دارم) سفته ای که به صورت برگ عادی شکایت میشه احتیاج به پرداخت هزینه واخواست نیست
    (اگه درسته) من یک پرونده داشتم در برج ۹ سال ۹۴ قاضی بخاطر پرداخت نکردن هزینه واخواست( بعد از دو جلسه در برج ۱۰ و برج ۱۲) در برج ۱رای به بسته شدن پرونده داد
    بخاطر یک وکیل که اطلاعات غلط داد اعتراض نکردم و از نو شکایت کردم ( هزینه واخواست و دادخواست رو ریختم)
    آیا الا میتونم بخاطر رای اون قاضی پرونده رو به دیوان عدالت کشور شکایت کنم؟!؟
    ۲- در پرونده دوم قاضی پرونده رو به کارشناس دادگستری داده و به نحوی ( هنوز قاضی رای نداده) کارشناس دادگستری بدون هیچ مدرکی (و حتی در نظریه کار شناسی نوشته شده طبق اظهارات خوانده) سفته ها امانی میباشد( در صورتی ک چهار سفته بوده و یک سفته در تاریخ سر رسید سفته ها پاس شده)
    آیا امانی بودن یا نبودن سفته در اختیارات دادگستری و کارشناس دادگستری میباشد؟!؟
    میشه لطف کنید جواب رو به ایمیل م بفرستید

    Reply
    • ۱۳۹۵-۱۱-۰۴ at ۲:۵۱ بعد از ظهر
      Permalink

      سلام؛
      واخواست سفته واجب نیست نهایتا واخواست نکردن موجب میشود که سفته تجاری تلقی نشود. امانی بودن در صلاحیت کارشناس نیست و خود قاضی باید تشخیص دهد.

      Reply
  • ۱۳۹۵-۱۰-۱۲ at ۲:۱۵ بعد از ظهر
    Permalink

    سلام روز جنابعالی بخیر
    اینجانب قصددارم بمدت یک سال بدون دریافت مبلغ مجوز فعالیت خود را دراختیار یکی از همکارانم قراردهم .تاایشان بمحض تهیه مبلغ امتیازنسبت به خرید آن اقدام کند.
    برای تضمین قرارداد با توجه به اینکه قانونا ایشان صاحب مجوز محسوب میشوند.چه اقدامی بایدانجام دهم.

    Reply
    • ۱۳۹۵-۱۰-۱۲ at ۶:۳۸ بعد از ظهر
      Permalink

      با سلام؛
      باید یک قرارداد محکم تنظیم کنید.

      Reply
  • ۱۳۹۵-۱۰-۰۸ at ۲:۲۱ بعد از ظهر
    Permalink

    با سلام
    به دنبال تنظیم یه قرارداد خصوصی بودم به مطالب شما برخوردم . ممنون از شما به دلیل نگارش متن و نکات بسیار کاربردی ودقیق.

    Reply
    • ۱۳۹۵-۱۰-۰۸ at ۸:۴۷ بعد از ظهر
      Permalink

      با سلام؛
      تشکر از نظر لطف شما…

      Reply
      • ۱۳۹۵-۱۰-۱۱ at ۹:۴۱ قبل از ظهر
        Permalink

        سلام من با یک نفر بازاری معامله انجام دادم و ۱۲۰ م ( چهار فقره)سفته ازش دارم ۳۰ م( یک فقره)را در تاریخ سر رسید سفته ها پاس کرد ولی برای ۹۰م( سه فقره) دیگه زمان خواست و بعد از چند ماه چون پرداخت نکرد من ازش شکایت کردم ولی الان میگه من پولش رو به برادرش پس دادم و این سفته ها امانی میباشن ( معاملات و چک و واریزی های این شخص به برادر من قبل از تاریخ تحویل سفته ها به من میباشن روی سفته ها تاریخ تحویل سفته و تاریخ سر رسید سفته ها با دست خط خود آن شخص نوشته شده) حالا دادگستری پرونده رو به کارشناس حساب داری داده
        آیا نظر و رای دادن در رابطه با امانی بودن ویا نبودن سفته در اختیارات دادگستری یا کارشناس دادگستری میابشد؟!؟

        Reply
        • ۱۳۹۵-۱۰-۱۱ at ۷:۱۶ بعد از ظهر
          Permalink

          سلام
          خیر . احراز رابطه نمایندگی با دادگاه است و مضافا باید ابتدا دعوای اثبات وکالت و نمایندگی علیه شما و برادرتان مطرح کند. همین جوری کیلویی نمیشه در غیاب برادر شما پرداخت های به برادر شما به عنوان پرداخت به شما تلقی شود. پرونده ایراد شکلی دارد.

          Reply
  • ۱۳۹۵-۰۹-۱۶ at ۱۰:۲۰ بعد از ظهر
    Permalink

    جناب صالحی سلام.
    بابت اطلاعات ارزشمندی که در سایت خود ارائه می کنید خیلی تشکر میکنم و یه قدر دانی هم بابت وقتی که برای پاسخ به سوالات صرف می کنید.
    برای شخصی ۲ عدد وام گرفتم، هر کدام ۱۰ میلیون تومان با بازپرداخت ۱۵ میلیون تومان، مجموعا ۳۰ میلیون تومان.
    یک عدد به نام پدرم و ضمانت همکار پدرم و یک عدد به نام خودم و ضمانت پدرم.این پول را به شخص قرض دادم. این شخص به دلایل مالی که دارد نمی تواند دسته چک بگیرد و فاقد دسته چک می باشد. فقط خواهرش دسته چک دارد و با اون دسته چک کار میکنه.
    بابت ضمانت چکار کنم؟ درمورد گرفتن چک یا سفته اگر راهنمایی بفرمایید متشکرم.
    نیاز به قرارداد هم هست؟

    Reply
    • ۱۳۹۵-۰۹-۱۷ at ۱۲:۴۵ بعد از ظهر
      Permalink

      با سلام و تشکر
      بیشتر از بحث چک یا سفته تنظیم یک قرارداد محکم حقوقی ضرورت دارد. بابت ضمانت هم حداقلش این که خواهرش چک خودش را در حضور شما امضاء و صادر و طرف هم پشت چک را به عنوان ضامن امضاء نماید.

      Reply
      • ۱۳۹۵-۰۹-۱۷ at ۱:۱۳ بعد از ظهر
        Permalink

        قرار داد محکم حقوقی را باید از جایی تهیه کنم؟هزینه اش چقدر است؟

        Reply
        • ۱۳۹۵-۰۹-۱۷ at ۷:۱۴ بعد از ظهر
          Permalink

          با سلام
          باید موضوع کاری خود را ارسال کنید تا قرارداد آن تنظیم گردد و هزینه بر اساس نوع و پیچیدگی قرارداد است.

          Reply
  • ۱۳۹۵-۰۹-۱۲ at ۱۰:۳۶ بعد از ظهر
    Permalink

    باعرض سلام وادب احترام .قبل از بیان سوالم لازم می دانم که کمال قدر دانی وتشکر را از حضرتعالی داشته باشم.
    عرض کنم بنده پیمانکاراجرای ساختمان هستم با مدیر عامل شرکتی قرار داد بستم که ۵۰درصد از دستمزدم را درزمان تحویل صورت وضعیت و۵۰درصد دیگر را ۲ماه بعد از تحویل صورت وضعیت دریافت نمایم. بنده ۳۰ میلیون تومان کار کردم وصورت وضعیت ارایه کردم ولی ۱۰ میلیون تومان در یافت کردم والباقی را بعد از گدشت ۴ ماه هنوز پرداخت نکرده وبنده به خاطر بدهی به کارگرها مجبورشدم کار را تعطیل کنم . جدیدا پیشنهاد ادامه کار رابه من داده وگفته ماهی دو میلیون تومان را بهت می دهم به شرطی که کار را ادامه بدی و برای اینکه اعتماد کنی یه چک به مبلغ کل طلبت و کارکد جدید وبه تاریخ اول مهر ۹۶ بهت میدهم واین را صورت جلسه میکنیم ….

    .سوال من از محضر حضرتعالی این هست که نوشته چک به چه صورتی نوشته شود که فردا اگر ماهی دو میلیون را نداد بتوانم اقدامی بکنم وکلاه سرم نرود .

    سوال دوم اینکه من در صورت جلسه به چه مواردی باید حواسم جمع باشد .
    ممنونم وپیشاپیش سپاسگذارم منتظر جواب می مانم

    Reply
    • ۱۳۹۵-۰۹-۱۳ at ۸:۰۳ بعد از ظهر
      Permalink

      با سلام
      بنویسید که اگر هر قسط طلب را نداد کل مبلغ طلب تبدیل به حال و یکجا میشود.

      Reply
  • ۱۳۹۵-۰۹-۰۸ at ۶:۱۶ بعد از ظهر
    Permalink

    سلام و خسته نباشید . شرکتی دارم که به موجب قرارداد با شرکتی دیگر چک شخصی خودم را صادر کرده ام . مدت قرارداد یکسال بوده که که در میان سال بعلت نداشتن سفارش کار کم شده و بنده نیز با شرکت کار نکردم ولی به موجب آن اظهار نامه ای بابت جبران خسارت به آنها داده ام که در عوض و تلافی چک مرا بدون اشاره به قرار داد برگشت زده اند که من ورود ثالث از طرف شرکتم به پرونده کرده ام . حال با توجه به اینکه هیچ گونه خسارتی از بابت قرار داد به شرکت وارد نکرده ام ایا میتوانند چک مرا از طریق دادگاه وصول کنند

    Reply
    • ۱۳۹۵-۰۹-۰۹ at ۸:۱۹ قبل از ظهر
      Permalink

      با سلام
      باید دادخواست استرداد چک مطرح گردد. البته اگر چک را خرج کنند کارتان دشوار می گردد.

      Reply
  • ۱۳۹۵-۰۹-۰۱ at ۸:۵۲ بعد از ظهر
    Permalink

    سلام خسته نباشید.بنده در یک شرکت کار میکنم سفته ای به شرکت جهت حسن انجام کار داده ام.البته روی سفته ذکر نشده و فقط در قرارداد ذکر شده که برای انجام حسن انجام کار استوهمچنین روی سفته تاریخ زده ام تاریخ روزی که سفته را امضا کردم ..میخواستم ببینم ایا بعدا این سفته را میتوانند اجرا بگذارند؟

    Reply
    • ۱۳۹۵-۰۹-۰۲ at ۵:۵۴ قبل از ظهر
      Permalink

      با سلام
      بله

      Reply
  • ۱۳۹۵-۰۷-۱۱ at ۱۲:۲۸ بعد از ظهر
    Permalink

    با سلام و تشکر
    سوال : در معامله ای مشتری بابت ضمانت پرداخت ثمن چکی با قید ” برای ضمانت و به صورت امانت ” به فروشنده تحویل داده و اکنون از پرداخت ثمن به میزان یک دهم مبلغ مندرج در چک امتناع می ورزد به نظر شما و با توجه به اینکه قراردادی برای تعیین وجه التزام و شرایط وصول چک ضمانت موجود نیست و تنها دلیل فروشنده فاکتور فروش و رسید تحویل جنس است ، آیا طرح دعوی با خواسته مطالبه وجه چک ضمانت برای مشتری امکان طرح شکایت خیانت در امانت را فراهم می آورد؟

    Reply
    • ۱۳۹۵-۰۷-۱۱ at ۸:۵۵ بعد از ظهر
      Permalink

      با سلام
      خیر
      اولا موضوع کاملا حقوقی است و ذکر کلمه امانت بر چک ضمانت تاثیری ندارد. ثانیا خود دادن و گرفتن چک یک نوع معامله است و خریدار باید عدم تخلف خود را در خصوص ثمن اثبات کند.

      Reply
  • ۱۳۹۵-۰۶-۰۷ at ۱:۱۰ بعد از ظهر
    Permalink

    ممنون

    Reply
  • ۱۳۹۵-۰۶-۰۵ at ۱۱:۳۳ قبل از ظهر
    Permalink

    سلام
    ممنون از مطالب خوبتون
    سوال:من می خوام یه کاری رو انجام بدم کارفرما میخواد در قبال پیش پرداخت از من یه چک بگیره در ضمن ما قرارداد نداریم و به صورت فاکتوری کار میکنیم با توجه به این که کارفرما قدرتمنده چطور عنوان چک رو بنویسم که بعد از انجام کار نتونه نامردی کنه وچک رو هم به اجرا بذاره

    Reply
    • ۱۳۹۵-۰۶-۰۵ at ۷:۱۰ بعد از ظهر
      Permalink

      با سلام؛
      حداقل محکم کاری اینه که عبارت چاپی حواله کرد خط بخورد و بنویسید غیر قابل انتقال به شخص ثالث.

      Reply
  • ۱۳۹۵-۰۵-۳۱ at ۸:۳۱ بعد از ظهر
    Permalink

    با عرض سلام
    بنده به یکى از دوستانم به دلیل اینکه چک براى انجام معامله اى نیاز داشت یک فقره چک به مبلغ ١۵ میلیون در وجه او صادر کردم و در برگه اى جداگانه نوشتیم که چک شماره فلان را اینحانب به عنوان امانت به ایشان دادهام که هر دو طرف امضا و اثرانگشت زدیم ولى حالا رفته و چک را برگشت زده و قصد اقامه دعوا دارد، در این مورد چه کارى میتوانم انجام دهم؟با تشکر

    Reply
    • ۱۳۹۵-۰۶-۰۱ at ۱۱:۲۸ قبل از ظهر
      Permalink

      با سلام؛
      ابتدا اظهارنامه رسمی مطالبه و استرداد چک امانی و سپس شکایت کیفری خیانت در امانت و یا دعوای حقوقی استرداد چک.

      Reply
  • ۱۳۹۵-۰۵-۲۱ at ۷:۰۹ قبل از ظهر
    Permalink

    با سلام و خسته نباشید فراوان
    ابراهیمی از کرج-مشاور املاک
    جناب وکیل در بعضی مواقع پیش می اید که در زمان قرارداد مبلغ ثمن معامله توسط خریداردردستگاه پوزداخل املاک به حساب بنده واریز و بنده به فروشنده چک میدهم جهت انجام گرفتن معامله.ایا این کار برای بنده مشکل ساز نمیشود در اینده-اگر مشکل ساز نمیشود متن چک را به چه صورت بنویسیم بهتر می باشد.
    با تشکر فراوان از شما

    Reply
    • ۱۳۹۵-۰۵-۲۱ at ۳:۳۰ بعد از ظهر
      Permalink

      سلام
      این کار بسیار خطرناک است و حتی عین این مورد را در جریان بودم که متصدی بنگاه به جرم خیانت در امانت متهم شد. مضافا ممکن است در اداره مالیات به عنوان درآمدتان محسوب شود. کلا این روش را کنار بگذارید. مواردی که خیلی خاص بود رو با تلگرام بفرست تا راه بهتر پیشنهاد بدم.

      Reply
  • ۱۳۹۵-۰۵-۱۹ at ۱۰:۳۸ قبل از ظهر
    Permalink

    با سلام خدمت مدیر محترم . معامله ی ماشین با فردی انجام دادم و بعد از چند روز فسخ کردم . مالک ماشین بابت پولم به من چک داد. مقابل در وجه… نوشته است که ((حامل بابت برگشت پرشیا آقای فلانی )) . خواستم ببینم برای نقد کردن به مشکلی بر نمیخورم؟ با تشکر

    Reply
    • ۱۳۹۵-۰۵-۲۰ at ۱۰:۳۸ قبل از ظهر
      Permalink

      سلام
      بانک کاری به اون جمله ندارد.

      Reply
  • ۱۳۹۵-۰۲-۲۸ at ۷:۱۴ قبل از ظهر
    Permalink

    سلام و خسته نباشید فراوان
    بسیار عالی بود
    با تشکر
    ابراهیمی-مشاور املاک

    Reply
    • ۱۳۹۵-۰۲-۲۸ at ۸:۲۱ قبل از ظهر
      Permalink

      با سلام؛
      ممنون و تشکر از نظر لطفتون جناب ابراهیمی

      Reply
  • ۱۳۹۵-۰۲-۱۶ at ۷:۳۸ بعد از ظهر
    Permalink

    سلام.باتشکراززحمات شماکه واقعادرخورتحسین است.لطف بفرماییدچک درتضمین ساخت ومفادقرارداد درمشارکت ساخت باوجودتاخیر۲۵ماهه ازتاریخ تحویل ووجود ماهیانه۱۰۰۰۰۰۰تومان بابت تاخیرتحویل ووجود تخلف ازمفاد قرارداد ازبابت مصالح کسری پارکیینگ.فروش سهم سازنده خارج ازموعد قرارداد(معامله فضولی)توسط سازنده قابل وصول است

    Reply
    • ۱۳۹۵-۰۲-۱۶ at ۹:۲۰ بعد از ظهر
      Permalink

      با سلام؛
      ضمن تشکر از شما
      چک تضمین با تخلف سازنده قابل مطالبه است ولکن ابهامی که هست این که کدام تخلف و یا این که آیا چک تضمین با اصل تعهدات قابل جمع است.

      Reply
  • ۱۳۹۵-۰۲-۰۳ at ۷:۴۹ بعد از ظهر
    Permalink

    سلام.بایکی از همکاران قرار داد سوری جهت خرید آ هن نوشتم در دوبرگ یکی دومیلیارد ویکی سه میلیارد تا بتونه از تسهیلات بانکی استفاده کنه تاریخ چکهایم برج یازده نودو چهار بوده .در عمل هیچ معامله ای نبوده وخودش هم پولی نداشته که ههمچین خریدی کرده باشه تا به من بفروشه.بعد از دوماه چکهای من را نمیده وبابتش مبلغی پول میخواد.تحت هیچ شرایطی در هیچ انباری هم به من هیچی تحویل نداده.توچکهایم قید شده بابت قرارداد شماره….که دوماه از تاریخ قرارداد میگذره.الان میتونه برای چکها اقدامی انجام بده جهت وصول

    Reply
    • ۱۳۹۵-۰۲-۰۴ at ۱۱:۳۵ قبل از ظهر
      Permalink

      با سلام؛
      باید دعوای اعلام بطلان بیع به جهت صوری بودن و استرداد چک ها را مطرح نمایید.

      Reply
  • ۱۳۹۴-۱۱-۲۸ at ۸:۵۲ قبل از ظهر
    Permalink

    با سلام و سپاس از مطالب آموزنده و نکات ریزی که عنوان کردید.
    من هنوز وارد مسائل چک و سفته نشدم. و خوشحالم که با شما آشنا شدم تا حواسم رو بیشتر جمع کنم.
    با تشکر فراوان

    Reply
    • ۱۳۹۴-۱۱-۲۹ at ۴:۵۹ قبل از ظهر
      Permalink

      با سلام؛
      ممنون و تشکر
      خوشحالم که این مطالب (که همگی تجربه رایگان دعاوی افراد است) باعث پیشگیری از اختلافات و عبرت ما گردد.

      Reply
  • ۱۳۹۴-۱۱-۱۳ at ۸:۱۵ بعد از ظهر
    Permalink

    سلام و خسته نباشید…سفته ای دست یکی از اقوام بسیار مورد اطمینان و نزدیک داشتیم به مبلغ ۵ میلیون تومان که آنرا به او کارت به کارت کردبم و رسیدش هم موجوده.ولی او از پس دادن سفته به ما خودداری کرد و الان سفته دست شرخر هستش..در صورت شکایت شرخر باید چکار کنیم؟؟آیا میتونیم اثبات کنیم که بدهکار نیستیم

    Reply
    • ۱۳۹۴-۱۱-۱۴ at ۴:۵۳ بعد از ظهر
      Permalink

      با سلام؛
      دو راه دارید : یا اثبات پرداخت نمایید و تبانی بین فامیل خود و شرخر و صوری بودن خرج کردن سفته را اثبات نمایید و یا شکایت کیفری خیانت در امانت علیه فامیل خود مطرح کنید که اگر حکم بگیرید در این صورت حتی اگر نتوانید شرخری آن شرخر را اثبات کنید بازهم حکم کیفری در برابر دارنده فعلی سفته قابل استناد است. در هر دو صورت باید در برابر دادخواست سفته دادخواست تقابل استرداد سفته علیه هر دو نفر مطرح کنید.

      Reply
  • ۱۳۹۴-۰۹-۲۱ at ۱۱:۲۸ قبل از ظهر
    Permalink

    سلام
    خسته نباشید یه سوال داشتم
    من جای مشغول به کار شدم و مبلغ سی میلیون تومان سفته دادم حالا از انجا امدم بیرون و امضامو رو سفته خط زدم میخاستم بدونم سفته من باطله یا نه؟؟

    Reply
    • ۱۳۹۴-۰۹-۲۱ at ۶:۴۶ بعد از ظهر
      Permalink

      با سلام
      خط زدن امضای سفته لزوما به معنی بی اعتباری آن نیست چه بسا خط زدن جعل تلقی شود.

      Reply
  • ۱۳۹۴-۰۹-۰۴ at ۳:۲۱ بعد از ظهر
    Permalink

    با سلام و خسته نباشید یه سوال داشتم من برای کار یه سفته ی سه میلیون تومانی دادم ولی قرار داد ندارم حالا میخوام دربیام از اون کار ولی صاحب کتر میگه باید یه نفر به جای من باید بیاد بعد من برم من چطور میتونم سفته رو پس بگیرم و هم حقوقمو؟؟؟؟

    Reply
    • ۱۳۹۴-۰۹-۰۴ at ۳:۲۳ بعد از ظهر
      Permalink

      با سلام؛
      استرداد سفته بدون دلیل موجه قانونی ممکن نیست و بهتر است مصالحه و سازش کنید.

      Reply
      • ۱۳۹۴-۰۹-۰۵ at ۶:۲۳ قبل از ظهر
        Permalink

        سلام ممنون از پاسختون من قرار داد ندارم

        Reply
  • ۱۳۹۴-۰۸-۰۶ at ۷:۱۲ قبل از ظهر
    Permalink

    سلام بابت مطالب آموزندتون بسیار سپاسگزارم. یک سوال دارم چکهایی در یک قرارداد گرفتیم را گم کردیم چه باید کنیم؟ چه شکایتی باید تنظیم شود لطفا عملی راهنمایی بفرمایید.

    Reply
    • ۱۳۹۴-۰۸-۰۶ at ۴:۱۴ بعد از ظهر
      Permalink

      با سلام؛
      ابطال چک و مطالبه مبلغ قرارداد بر اساس خود قرارداد.

      Reply
  • ۱۳۹۴-۰۷-۱۵ at ۶:۱۰ قبل از ظهر
    Permalink

    درود بر شما، مطالب سایت بسیار آموزنده و کاربردی است. پس از مدتها جستجو بالاخره یک سایت مفید پیدا کردم و از این بابت از شما بسیار سپاسگزارم.

    Reply
    • ۱۳۹۴-۰۷-۱۸ at ۶:۲۴ قبل از ظهر
      Permalink

      با سلام؛
      ممنون و تشکر از شما
      چنین نظرات بزرگوارانه ای ما را در مسیرمان مصمم تر می کند.

      Reply
  • ۱۳۹۴-۰۵-۰۴ at ۱۲:۱۵ بعد از ظهر
    Permalink

    سپاس بسیار جناب وکیل
    به نکات ظریف و کاربردی اشاره فرمودید

    Reply
    • ۱۳۹۴-۰۵-۰۴ at ۱:۳۷ بعد از ظهر
      Permalink

      با سلام؛
      ممنون و تشکر از شما

      Reply